دکتر سید محمد معصومی، عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه، در گفتگو با ایسنابا استناد به کتاب گیاهان دارویی دکتر علی زرگری، با بیان این مطلب، اظهار داشت: نعنا با نام علمی Mentha piperata L گیاهی است علفی و پایا که دارای ساقههایی بر دو نوع خزنده و زیرزمینی است.
وی افزود: برگهای نعنا متقابل، بیضوی، نوک تیز، دندانهدار، کمی پوشیده از کرک و به درازی چهار تا هفت سانتیمتر و به عرض دو تا سه سانتیمتر است.
معصومی گفت: از کلیه قسمتهای هوایی این گیاه بوی معطر و مطبوع استشمام میشود ولی اگر جویده شود علاوه بر بوی اسانس، سبب احساس خنکی در مخاط دهان نیز میگردد.
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه ادامه داد: با توجه به اینکه برای مصارف دارویی منحصرا برگ یا سرشاخه گلدار گیاه مورد استفاده قرار میگیرد از این جهت بعد از قطع کامل قسمتهای هوایی گیاه، برگ و سرشاخه گلدار را از بقیه جدا ساخته برای مصارف درمانی مورد استفاده قرار میدهند.
وی ابراز داشت: اسانس مانت از تقطیر برگ و سرشاخه گلدار گیاهان مذکور، تحت تاثیر بخار آب تهیه میگردد و برای این کار نیز معمولا گیاه دو ساله را که واجد مقادیر بیشتری اسانس است، انتخاب میکنند.
معصومی گفت: مانتول (Menthol) که از اسانس مانت بدست می آید و طعم و بوی نعناع دارد، در تهیه انواع شیرینی، عطر سازی و خصوصا معطر کردن سیگار استفاده میشود و در تهیه بعضی فراوردههای گیاهی مانند محلول رفع سرفه، بخور و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
معصومی ادامه داد: اگر مانتول به مقدار کم بر روی پوست سالم مالیده شود، اثر ضدخارشی ایجاد می کند و از این نظر پمادهای ضد خارش از آن تولید میشود.
این استاد گیاهشناسی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: مانتول اثر آرام کننده دردهای موضعی دارد و از ضدعفونی کنندههای خوب به حساب میآید. از مانتول به صورت پماد برای رفع دردهای عصبی سطحی، سردردهای یکطرفه، سیاتیک و رفع دندان درد استفاده میشود.
معصومی اذعان داشت: مانتول همچنین به حالت گرد و به صورت استنشاق و بالا کشیدن از بینی یا محلولهای روغنی در درمان بیماریهای گلو و بینی و سینوزیت حاد بکار میرود.
وی تصریح کرد: در کودکان خردسال و نوزادن باید از مصرف مانتول جدا خودداری کرد زیرا در صورت استفاده، مشکلات جبرانناپذیری بروز خواهد کرد ضمن اینکه میزان مصرف آن در بزرگسالان نیز باید کنترل شده باشد زیرا مصرف مقادیر زیاد آن خطرناک است.